DIŞ GEBELİK
Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir alanda gelişmesi durumudur. Her 50 gebeden 1’inde gerçekleşen nadir bir olaydır. Kadınlarda döllenmeden doğuma kadar olan süreç belirli adımlarla ilerler. Öncelikle döllenmiş yumurta uterus (rahim) içerisinde endometriyum tabakasına tutunarak buraya yerleşir ve gelişimine başlar. Döllenmiş yumurta, endometriyum tabakasından başka bir yere yerleşir ve gelişirse, bu durum dış gebelik olarak kabul edilir ve normal ve sağlıklı bir gebelik olmadığından anne için hayati risk taşır. Dış gebelik şeklinde devam eden gebelik sağlıklı değildir ve normal devam edemez. Döllenmiş yumurta kurtulamaz ve büyüyen yapı çeşitli maternal yapıları yok edebilir. Dış gebelik ne kadar çabuk tedavi edilirse diğer gebelikler o kadar sağlıklı olur.
DIŞ GEBELİK BELİRTİLERİ
Dış gebelik ilk başta normal gebelik gibi regl olmama, göğüslerde hassaslık, bulantı gibi semptomlarla kendini gösterir. Hamilelik testi yapıldığında sonuç pozitif çıkacak, ancak gebelik sağlıklı devam etmeyecektir.
Karnın bir tarafında meydana gelen şiddetli ağrı, vajinal lekelenme ve kanama, ektopik (dış) gebelik belirtilerinde en başta gelmektedir. Eğer kan fallop tüplerinden geliyorsa omuzlarda ağrı ve bağırsak hareketlerinde güçlük hissedilebilmektedir. Bıçak saplanması benzeri keskin ağrılar, kilo kaybı, baş dönmesi ve bayılma gibi belirtiler de görülebilir.
DIŞ GEBELİK NASIL TEŞHİS EDİLİR ?
Kadın Doğum Uzmanına şikayetlerinizden bahsettiğinizde muhtemelen karnınızda hassasiyet veya kitle bulmak için pelvik muayene yapacaktır. Dış gebeliklerin bir kısmı bu şekilde teşhis edilebilir. Fakat asıl tanı ultrasonografik incelemelerle uterusun gelişmekte olan bir fetüsü içerip içermediğine bakılarak konulur. HCG seviyelerinin ölçümü de önemli olmakla birlikte beklenenden daha düşük seviye HCG ektopik gebeliği düşündürmektedir. Ayrıca Kadın Doğum Uzmanı progesteron seviyelerinizi de kontrol edebilir, çünkü progesteron düşüklüğü de doktora dış gebeliği düşündürür.
DIŞ GEBELİĞİN NEDENLERİ NELERDİR ?
Aktif cinsel yaşamı olan tüm kadınlarda ektopik gebelik görülebilir.Ancak bu riski arttıran bazı faktörler vardır. Bunlar :
DIŞ GEBELİK NASIL TEDAVİ EDİLİR ?
Ektopik gebeliğin sağlıklı devam ettirilmesi mümkün değildir, bu yüzden tek tedavi yöntemi gebeliğin sonlandırılmasıdır. Gebeliği sonlandırmak için farklı yollara başvurulabilir. Gebeliğin ilerlemişlik seviyesine bağlı olarak tedavi şekli değişebilir. Örneğin; vücudun hamilelik dokusunu emmesine izin veren ve hamileliğin ilerleyişine bağlı olarak fallop tüpünü kurtaran etotreksat verilebilir. Bu ilaç enjeksiyon yapılarak hastaya verilir ve dış gebeliğin büyümesini durdurarak düşük benzeri bir tablo oluşturur. Bu ilaç sonucu kasılma ve kanama gibi belirtiler görülmesi normaldir. İlaç uygulaması ardından etki gösterdiği anlaşılması açısından düzenli aralıklarla kan testi yapılır. Bu uygulama sayesinde herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmaz, ancak hasta birkaç ay hamile kalamaz.
Eğer dış gebelik geç teşhis edilmişse tüplerde gerilme ve yırtılma gibi bir durum yaşanabilir ve cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. Kanamanın acilen durdurulması için hasta operasyona alınmalıdır. Fallop tüpü tamemen çıkarılmadıysa düzenli olarak kan testi yapılarak Hcg seviyesi kontrol edilmelidir. HcG seviyesi 0’a inmediyse bu dış gebeliğin hala devam ettiği anlamına gelmektedir. Dış gebelik gelecekte hamile kalabilme ihtimalini azaltsa da fallop tüpleri alınmamış hastalar operasyon sonrası tekrardan hamile kalabilmektedirler.